A megfelelően kiformázott - bőrös vagy bőr nélküli - húsrészeket +5 oC-ra lehűtjük.

Előkészítjük a sózóedényt, amelynek nagysága olyan legyen, hogy ha a hús levet ereszt, az ne folyjon ki az edényből. Használhatunk műanyag-, rozsdamentes-, vagy - a régi időkben is használt - faedényt. Különös gondot kell fordítani az edény tisztítására! Csak olyan edényt használjunk, amiben csak élelmiszert tároltunk! Egyéb anyagmaradványok rossz ízt adhatnak a készárunak.
Készítsünk elő egy kisebb edényt, amiben a legnagyobb húsdarabot is meg tudjuk forgatni! A kis edénybe öntsük bele a sót, melyet ízlés szerint ízesíthetünk borssal, fokhagymaporral, stb. A sóhoz adjunk hozzá 0,5-1%-nyi kristálycukrot! A só mennyisége a besózandó hús mennyiségétől függ.

A húst tegyük bele a sóba és erősen dörzsöljük be minden oldalról! Annyi sót hagyjunk a húson, amennyi ráragadt. A sózott hús(oka)t beletesszük a sózóedénybe szorosan egymás mellé igazítva, mert sózás alatt deformálódik. Így több sor magasra is rakodhatunk, minden sor közé egy-két marék sót, esetleg egyéb fűszert szórva. 2-3 naponként megforgatjuk, átrakjuk a sózott húst. Egy hét száraz sóban tartás után készíthetünk páclevet. Csak száraz sóban is érlelhetünk, de a nedves pácoldat egyenletesebb sótartalmat biztosít.
A tárolási hőmérséklet optimálisan 8-10 oC, de a 15 oC-ot nem haladhatja meg!
Készíthetünk páclevet a következő fűszerek felhasználásával szabadon: só, babérlevél, egész bors, hagyma, fokhagyma, őrölt bors. Például: 10 l víz, 8 db babérlevél, 1 evőkanál egész bors, 2 fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kg só.
A sonka sós levét felhasználjuk a pácléhez. A fűszeres páclevet felforraljuk, azután hagyjuk kihülni, majd rászűrjük a sonká(k)ra úgy, hogy ellepje. Tetejére súlyt helyezünk, mert a fajsúly különbség miatt a folyadék megemeli a sonkát. Fontos, hogy a páclé ellepje a sonkát!
Nagyságtól függően, a húst 3-5 hétig tartjuk sózás alatt. Például, egy 3kg-os 15 cm átmérőjű húsdarab 3 hét alatt beérik, míg egy 15 kg-os csontos sonkának kell 5 hét.
A sózás befejeztével a sonkát hideg vagy langyos vízben (a langyos gyorsabban dolgozik) 4-10 órán át áztatjuk. Ezt azért tesszük, hogy a sonka külső részeiben a sótartalmat csökkentsük. Áztatás után madzagra fűzve kiakasztjuk, hogy lecsöpögjön, leszáradjon, mert a vízre nem ragad a füst.

Amikor a sonka kellőképpen leszáradt, gyújtsunk be a füstölőbe fűrészporral! Ügyeljünk, hogy a sonka legalább 1-1,5 m magasan legyen a tűztértől! A füstölés 3-4 napig tart, többszöri begyújtással. Ha nagyon hideg van, dobjunk fadarabot a tűzre, mert a füstölési hőmérséklet 25-35 oC között optimális! Ha nincs elég hő, nem pirosodik ki a sonka, viszont ha nagy a hő, kiüti a só. A sonka színe akkor megfelelő, ha a bőre halvány barna, a hús színe pedig meggybordó, illata kellemes füstös.
Füstölés után figyelni kell a tárolásra! A sonkákat egyenként felakasztva, szellős, hüvös helyen tároljuk 10-18 oC-os hőmérsékleten, 60-70 %-os páratartalomnál. Az eltarthatóság a hús zsírtartalmától függ. A nagyon száraz sonka 2-3 hónap múlva kiszárad. A megfelelően zsíros sonka optimális körülmények között 2 évig is eltartható.
Ötlet: A hosszú eltarthatóság érdekében, 0,5-1 cm vastagon zsírral kenjük be a sonkát!
Fogyasztása: A füstről levéve, azonnal is fogyasztható, de minél érettebb, annál zamatosabb a sonka!
A hagyományos húsvéti sonka főzése ...

Értékelés:
(4 szavazat)

Elérhetőség

MAGYAR SONKALOVAGREND

Levelezési cím: 2943 Bábolna, Jókai Mór u. 12.

2943 Bábolna, Újhelyi u. 1.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

logo

SOUL - "Egészség a magvak erejével"

Cookie-kat használunk weboldalunk fejlesztéséhez. A weboldal használatának folytatásával hozzájárul a sütik használatához. További részletek…