Debreceni Tibor, a Bábolna-Hús tulajdonosa ötlete megvalósítása révén megrendezésre került az I. Bábolnai Sonkafesztivál.

- Honnan jött az ötlet?

- Spanyolországról láttam egy útifilmet és abban szerepelt a turisták ezrei által látogatott Seranoi Sonkafesztivál. Úgy gondolom, nekünk magyaroknak is van legalább olyan jó sonkánk, csak egy kis reklám kell, s idővel ebből is egy turisztikai látványosság válhat.

- Mi volt a célja a Sonkafesztiválnak?

- A rendezvény célja a sonkahagyományunk, húsvéti hagyományunk életben tartása, a rég bevált hagyományos sonkák hírének ápolása, a megtépázott húsipar hírnevének kicsit helyrebillentése és maga a versengés.

- Miért gondolja, hogy a húsipar hírneve megtépázott?

- Tapasztalatom szerint a vásárlók egy része a gyorsérlelésű termékeket csak "mű" sonkának, szalonnának nevezik, s egyre inkább a jó minőségű termékeket kezdik keresni és megfizetni. E rendezvény ennek a gondolatnak a jegyében született, és a későbbiekben is csak a magas színvonalú és hagyományos gyártású termékek képviseljék a gyártókat a fesztiválon.

- Hogyan gondolta a Fesztivál menetét?

- Magyarország összes gyártójának küldtünk meghívót, hogy nevezzenek be hagyományos gyártású sonkával. Így a Fesztivál első felében a versenyzést folyt, majd délután a nagyközönség számára szerveztünk szórakoztató programokat. Helyi táncos, színházi, zenei csoportok mutatták be tudásukat, fellépett a Két Zsivány mulatós nótáival és érdekességként felkértük a környékben működő 13 harmonikás csapatát, akik színvonalas műsort adtak elő.

- Milyen volt a versenyzés?

- A benevezett sonkákat három kategóriában indítottuk:
Egész parasztsonka
Darabolt sonka
Különleges sonka
A zsűri forma, szín, szag, íz, állomány szerint pontozta a termékeket, s a pontszámok alapján arany, ezüst illetve bronz minősítést osztottunk ki. Az arany fokozat egy wellness hétvégét nyert a bükfürdői Corvus Hotelbe, a második díj egy 10.000 Ft értékű vacsorautalvány volt a Trumf Hungary Kft. felajánlásával, míg a bronz fokozat a Böllér Kft. által összeállított ajándékkosarat nyert.

- Hogyan fogadta a közönség a rendezvényt?

- A környező megyékben is elérő reklámot tudtunk biztosítani, így nem csak Bábolnán és közvetlen környezetéből élők jöttek el, hanem messzebbről is. Mivel a versenybe nevezőknek felajánlottuk az árusítási lehetőséget, így az ide látogatók meg is vehették a húsvéti sonkákat. Szép számú, 2000-3000 látogató érkezett a Fesztiválra, így az árusítók nagyon meg voltak elégedve a forgalommal is.

- Kik vettek részt a versenyben?

- Sajnos a vártnál kevesebben vették igénybe ezt a lehetőséget. Reményeinkkel ellentétben 30 - 40 jelentkező helyett csak 11 cég képviseltette magát a rendezvényen. Bár ettől nem lett rosszabb a Fesztivál, de szerettem volna, ha többen élnek a megmérettetés és a vásárlói, látogatói ismertséggel, mindemellett színesebb lett volna a kínálat. Úgy gondolom minden vállalkozásnak szüksége van szélesebb körű ismertségre, ez egy jó alkalom, hogy egy szakmába dolgozók megismerjék egymást, és így erősítheti az összefogás lehetőségét, melyre szerintem nagy szükség lenne. Remélem idővel nemcsak turisztikai látványosság lesz e Fesztivál, hanem a szakma egyik jelentős rendezvénye, amely rangot is ad a résztvevőknek.

- Kik voltak a zsűriben?

- Igyekeztünk a húsipar országos szervezeteit megkeresni, hogy tudásuk szerint támogassák a rendezvényt illetve a zsűribe delegáltuk a vezetőiket, így lett a zsűritagunk:

  • Dr. Zsarnóczai Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet helyettes vezetője

  • Hegedűs Géza, a Vágóállat- és Hústermék Tanács elnöke

  • Magyar Gasztronómiai Szövetség Sátor László mesterszakácsot delegálta

  • Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke   és a

  • Matusz - Vad vendéglátókat ellátó Kft. ügyvezetője, Matusz Balázs


- Hogyan tovább?

- Ezután minden évben hagyományként meg fogjuk tartani Húsvét előtti vasárnapon a Sonkafesztivált. Következőkben szeretnénk a sonka mellé több bortermelőt meghívni és amatőr kategóriát indítani.

- Kik támogatták a rendezvényt?

- A Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Bábolna Város Polgármesteri Hivatala, IKR Rt., Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., Vágóállat- és Hústermék Tanács, az Országos Húskutató Intézet, Magyar Gasztronómiai Szövetség illetve a Matusz-Vad Kft.

Értékelés:
(1 szavazat)

Elérhetőség

MAGYAR SONKALOVAGREND

Levelezési cím: 2943 Bábolna, Jókai Mór u. 12.

2943 Bábolna, Újhelyi u. 1.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

logo

SOUL - "Egészség a magvak erejével"

Cookie-kat használunk weboldalunk fejlesztéséhez. A weboldal használatának folytatásával hozzájárul a sütik használatához. További részletek…